Albökekakan recept
Räcker till
Det här behöver du:
Albökekakantävlingen 2013 på Nationaldagen, vanns av Barbro Augustinsson, Istad
Grattis Barbro!
Så här gör du:
Jorgubbsrulle
Räcker till 15 bitar
Det här behöver du:
Gunilla Alvarmo, Istad
Grattis
.
Vinnare av "Albökekakantävlingen" 2012 på Svenska Nationaldagen!
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning: 2 dl vispgrädde, 1 dl Kesella Gourmet, 0,5-1 dl florsocker,
rivet skal av apelsin el lime efter smak, 0,5 lit jordgubbar.
Så här gör du:
Ugn: 225 gr.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm.
Vispa
ägg o socker vitt o pösigt.
Blanda potatismjöl o bakpulver.
Sikta o rör ner det i smeten. Bred ut smeten och grädda genast
mitt i ugnen 5-7 min. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Låt
kakan kallna.
Vispa grädden. Rör i Kesella,florsocker och skalet. Skiva jordgubbarna.
Bred grädden över kakan och strö över jordgubbarna. Rulla ihop
kakan och sikta florsocker över, eller garnera med grädde, jordgubbar
och blad.
Albökekakan 2011
Räcker till
Det här behöver du:
Grattis Angelica Nilsson, Algutsrum!
Vinnare av "Albökekakantävlingen" 2011
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 tsk kanel
1 dl kakao
50 g hackad choklad
100 g nougat
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja
Hallonfrosting
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
Hallonsylt (efter behag)
Marsipan
Så här gör du:
Muffins
Sätt ugnen på 175°C.
*Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, kanel, och kakao. Rör om och blanda väl.
*Tillsätt chokladhacket och riven eller hackad nougat.
*Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut.
*Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
*Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar. Grädda i 20-25 min i mitten av ugnen, små muffins ca 15 min.
Hallonfrosting
Vispa grädden hårt. Tillsätt vaniljsocker och hallon.
Spritsa över cupcaken. Garnera med marsipanrosor!
Låt dig väl smaka!
Albökekakan 2010
Räcker till 15-20 personer.
Det här behöver du:
Vinnare 2010 var Linda Olsson, lilla Haglunda!
GRATTIS!
LILLA HAGLUNDA SPECIAL!
200 gr MÖRK BLOCKCHOKLAD
200 gr SMÖR
Smält tillsammans på låg värme
4 ÄGG
4 DL SOCKER
Vispas vitt och pösigt
3,5 DL VETEMJÖL
2 MSK KAKAO
1 NYPA SALT
1,5 DL PECANNÖTTER
SMÅ MARSHMALLOWS
3 DL VISPAD SKVÄTT XANTÈ
GRÄDDE SMAKSATT MED
HALLON
Så här gör du:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda det torra och sikta ner det i äggsmeten omväxlande med smör& choklad.
Blanda ner de grovt hackade PECANNÖTTERNA i smeten.
Smeten hälles i en lagom bakplåtsform med bakplåtspapper.
SMÅ MARSHMALLOWS
Trycks ner i smeten så att de inte bränns.
Grädda i ca 200 grader, ca 30 minuter.
Prova med sticka, kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Låt kallna på galler, vänd över på en bricka och garnera med
3 DL VISPAD GRÄDDE SMAKSATT MED EN SKVÄTT XANTÈ
HALLON
Albökekakan 2009
Räcker till 24-30 bitar
Det här behöver du:
Vinnande bidrag 2009 från Susanna Sefyrin, Istad.
Morotskaka
Kakan:
600 gr morötter
300 gr smör
6 ägg
6 dl socker
6 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
Glasyr:
200 gr smör
200 gr philadelphiaost
3-4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Så här gör du:
Bakas i långpanna. Dekorera gärna med små marsipanmorötter eller riven morot.
Kakan:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala och riv morötterna, krama ur dem om de är blöta.
3. Smält smöret, låt svalna.
4. Vispa ägg, socker pösigt, tillsätt smöret.
5. Blanda ner den torra blandningen i smeten, tillsätt de rivna morötterna.
6. Smörj och bröa formen, bred ut smeten.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 40-45 minuter.
Glasyren:
1. Smält smöret.
2. Rör ihop smöret med osten i en bunke.
3. Blanda ner florsockret och vaniljsockret.
4. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat.
Supergod!
Senaste kommentarer
15.04 | 15:31
Hej, Vore trevligt att rita in era leder på kartan på hemsidan www.cy...
18.10 | 22:55
väldigt trevligt hur ni fixar allt
18.02 | 22:35
Vi hade hyrt nedrvåningen ikväll. Vi var överens om att det var en trevlig l...
18.02 | 17:43
jag som inte är ölänning vet inte var den ligger. Skulle vara bra med en karta!